Gratis verzending vanaf €35Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = dezelfde dag verzonden

Zero Waste 🍃

Geplaatst door Tamara Garrelfs

Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen, de vijf r’s. Maar waar staan ze nou eigenlijk voor? En wat hebben ze te maken met Zero Waste? In dit artikel bespreken we wat deze vijf r’s inhouden en hoe je ze kunt toepassen in jouw Zero Waste life-style!

Er zijn grofweg vijf manieren om je afvalproductie te verminderen. Deze manieren worden aangegeven met de vijf r’s, namelijk: refuse, reduce, re-use, recycle & rot. De volgorde is hierbij belangrijk. Je gaat namelijk pas naar de volgende R in het rijtje als de voorgaande R niet haalbaar is. Ook kun je elke R voor alle verschillende soorten afval anders toepassen. Hieronder leggen we per R uit hoe het zit!

Refuse

Refuse, oftewel weigeren. Hiermee wordt simpel weg bedoelt het weigeren van wegwerpproducten die je dagelijks krijgt aangeboden. Voorbeelden hiervan zijn: een plastic rietje, een plastic (water) flesje of een plastic tasje in de supermarkt. Dit zijn allemaal herkenbare voorbeelden waar je vaak onbewust gemakkelijk gebruik van maakt. Dit terwijl er allemaal prima alternatieven zijn. Met een beetje voorbereiding en een vooruitziende blik kom je een heel eind. Je kunt namelijk gemakkelijk zelf een duurzaam rietje mee nemen in je tas. Of wat dacht je van een eigen fles mee nemen voor je drinken? Of zeg gewoon nee tegen een rietje! De volgende stap is om zo min mogelijk producten die in een verpakkingen zitten te kopen. Plastic is de grootste boosdoener. Blik en vooral glas zijn dan betere alternatieven.

Reduce

De zomer staat voor de deur, de nieuwe collectie gaat de rekken in en de oude collectie moet er uit. Er hangen overal waar je kijkt sales stickers. Grote kans dat jij je garderobe dus opnieuw wilt aanvullen met alle leuke koopjes die je op de kop kunt tikken. Hoe verleidelijk dat ook is probeer dit te vermijden! Het klinkt misschien drastisch maar kijk eerst of je ook echt wel wat nodig hebt of dat je het zou kopen voor de leuk. De kans is namelijk groot dat je kledingkast uitpuilt met leuke dingen en dat je onnodig weer het zoveelste zwarte shirtje shopt die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Ben je toch niet tevreden over wat je momenteel in de kast hebt hangen? Kijk dan lief je grote zus of je beste vriendin aan. Die hebben vaak ook genoeg leuks in de kast hangen ;).

Re-use

Een goed alternatief voor nieuwe dingen kopen is een bezoek brengen aan een tweedehands winkel. Dit soort winkels zijn ontzettend leuk om op zoek te gaan naar unieke items en ook kun je een hoop geld besparen. Op deze manier geef je spullen een tweede leven en dit past perfect bij een Zero Waste life-style! 

Recycle

Soms heeft een item zijn beste tijd gehad en dan is het tijd om te gaan recyclen. Dit proces begint met afval scheiden zodat het vervolgens op de juiste manier verwerkt kan worden. Al je afval in dezelfde bak gooien? Dat kan eigenlijk echt niet meer! Eigenlijk valt alles te recyclen. Wat dacht je van karton of plastic, of je gft-afval. Soms is het echter wel een raadsel wat je op welke manier moet recyclen. Je kunt op de website van jouw gemeente het juiste recycle-beleid in vinden. 

Rot

Rot is de laatste van de vijf r’s en staat voor composteren. Alles wat je in de gft bak gooit kun je ook in een compostbak gooien (mits je die hebt natuurlijk). Zeker voor de tuin is het een aanrader! De compost kun je mooi weer verspreiden om je plantjes een extra boost te geven. Let er wel op: heel veel dingen mag je composteren. Denk aan: groenten, schillen, en bladeren. Maar zeker niet alles mag je in de compostbak gooien! Voor een compleet overzicht kun je hier een kijkje nemen op we website van MilIeu Centraal. 

Zo, Dit waren de vijf r’s. Heb jij nog Zero Waste tips? Laat het ons weten in een reactie onder aan dit bericht!

← Oudere berichten Nieuwe berichten →Laat een bericht achter