Gratis verzending vanaf €35Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = dezelfde dag verzonden

Werk mee aan een plasticvrije zee! 💙🌊

Geplaatst door Tamara Garrelfs

Plasticvervuiling is een van de meest urgente milieukwesties van dit moment. De vervuiling door plasticafval is het zichtbaarst in ontwikkelingslanden zoals Azië en Afrika waar een hevig gebrek aan infrastructuur voor afvalverzameling heerst. Op de stranden in Indonesië zie je dan ook een overvloed aan plastic liggen. Maar vergis je niet. Ook in het afgelegen noordpoolgebied, de Middellandse zee en op onze eigen Noordzeestranden ligt genoeg plasticafval. Het gevolg hiervan is dat veel zeedieren en vogels overlijden aan al het plastic dat in de zee dobbert, en op de stranden ligt. Ook wij mensen hebben hier last van. Plastic zit onder andere in ons eten, ons drinkwater en zelfs in de lucht! Ondertussen weten we dat plastic onwijs schadelijk is voor dier en natuur, maar de gevolgen voor mensen zijn voor alsnog niet geheel duidelijk. 

 

Jouw plastic

Plastic is waterbestendig en gaat ontzettend lang mee waardoor het eigenlijk een ontzettend handig materiaal is. Maar het feit is dat plastic vaak wordt gebruikt als wegwerpproduct. Dit betekent dat het vaak maar een keer wordt gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn: een plastic boodschappentasje, een rietje, een patat bakje, een groente/fruit zakje etc. Wist je dat we in de in de afgelopen 20 jaar evenveel plastic geproduceerd hebben als in de 80 jaar ervoor?! De voorspelling is dat dit de komende tien jaar verdubbeld wordt als we nu geen actie ondernemen. Om in actie te komen is het belangrijk om bij je zelf en dus je eigen gebruik te beginnen. Weet je eigenlijk wel wat er gebeurd met jouw plastic?

In de natuur

Het is een feit dat plastic niet biologisch kan afbreken. Wanneer het in de natuur belandt blijft het daar honderden tot duizenden jaren! Door zeestromingen kan het plastic overal terecht komen. Zelfs in de diepste troggen van de oceaan is plastic gevonden. Dat kan dus ook jouw plastic zijn.

In de afvalbak

Wat gebeurt er met plastic nadat het in de afvalbak belandt? Plastic afval van consumenten moet binnen Europa verwerkt worden. In Europa wordt dan het recyclebare plastic gescheiden en de rest wordt verbrand. Bedrijfsafval exporteert Nederland naar landen in de Koraaldriehoek. Jarenlang eindigde een groot deel van het afval in China, maar sinds dit land geen plastic afval meer importeert, heeft er een verschuiving plaatsgevonden naar landen als Indonesië en Vietnam. Hier wordt het plastic gesorteerd. Een deel zal uiteindelijk worden gerecycled, maar niet-bruikbaar plastic wordt verbrand, belandt op een vuilnisbelt of mogelijk op illegale stortplaatsen. Het toezicht hierop is nog niet in orde. Zo weten we dus niet zeker waar ons plastic terecht komt. Als het in de natuur belandt, eindigt het meestal via rivieren in de zee.

Grootverbruikers

Nederlanders zijn grootverbruikers van plastic, net als andere mensen uit welvarende landen. We dragen daarmee bij aan de vraag naar plastic wereldwijd. Ook veel van onze bedrijven gebruiken grote hoeveelheden plastic. Door zelf minder plastic te gebruiken en onze stem te laten horen, stimuleren we bedrijven om alternatieven te gebruiken. 

De visie van Liefs Bella is om het plasticverbruik te minderen en de mogelijkheid te bieden voor een milieubewust alternatief. Op deze manier hopen we bewustwording te creëren en helpen we mee aan het verduurzamen van de wereld. 🌿

Wij zijn benieuwd. Sta jij stil bij het plastic probleem? En hoe ga jij er mee om? Laat het ons weten in een bericht onder deze post!

← Oudere berichten Nieuwe berichten →Laat een bericht achter